Ämnesområdets syfte

"Eleverna ska ges möjlighet att i skönlitteraturen se såväl det särskiljande som det allmänmänskliga i tid och rum. Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv." (ur ämnesplanen för SVE)

söndag 23 februari 2014

Framtiden??

Dagens upplägg:

1. Skapa GoogIe-Konto
2. Skapa och dela mappar i Google Drive
3. Skrivuppgift


Idag ska vi börja med att skapa oss ett google-konto samt skapa mappar i Google drive för att kunna effektivisera vårt arbete i vår. Se filmerna nedan hur man gör:1. Hur man skapar ett Google-konto:

2. Hur man delar skapar och delar mappar i Google Drive:

3. Inledande skrivuppgift:

"Hur skulle man kunna meddela sig om framtiden? Det låg i sakens natur att det var omöjligt. Antingen liknade framtiden nuet, och i så fall skulle den inte lyssna på honom, eller så var den annorlunda, och hans egen situation vore obegriplig." (Ur 1984, s. 12)

Tänk dig samhället om 100 år. Går det egentligen? Det kan vara svårt, för om 100 år lever ingen av oss som sitter i detta rum. Det är istället våra barnbarnsbarn som kommer leva då. Vad är det för samhälle de kommer att leva och bo i tänker du? Vad är det för arv vi lämnar över till dem? Kanske kommer de att tycka att det är helt galet och opraktiskt att vi faktiskt bär runt på våra datorer och telefoner, när man kan ha dem inbyggda i ögat! Tänker du att utvecklingen har gått framåt? Har demokrati spridits till allt fler platser i världen? Har svält och fattigdom blivit mindre? Har vi tagit itu med klimathoten och har krigen blivit färre? Eller har det blivit precis tvärtom?

Idag får du i uppgift att sätta dig in i denna tanke om framtiden en stund och skriva ner hur du tänker. 

Lektionsmål: Du ska skriva en text om din syn på framtiden. Se frågeställningarna nedan.

Språkmål: Du redogör för dina tankar om framtiden samt förklarar och motiverar varför du tänker som du gör. 

Du har inga begränsningar utan får associera fritt och kreativt utifrån din syn på saken. Om du behöver lite hjälp på traven studera gärna bilden/bilderna nedan och/eller använda dig av skrivmallen.


Frågeställningar att besvara i texten:

Hur tänker du dig vår framtid? Hur tror du det ser det ut om 100 år? Vilka nya möjligheter kommer att finnas? Vilka hot och problem?Minimal Utopia av Mitra Tabrizian, 1999
Se fler bilder på http://mitratabrizian.com/minimal.php


Skrivmall till uppgift:

Jag tänker mig att i framtiden finns det .............................................. 
Detta tror jag eftersom ......................................................................

Dessutom tror jag att .........................................................................
Anledningen till det är att .................................................................

Det kan också vara så att ..............................................................., eftersom .................................................................................................................

Avslutningsvis kommer kanske ..........................................................
Detta grundar jag på det faktum att ....................................................

15 kommentarer:

 1. Några guldkorn

  - "Avslutningsvis kommer kanske skolorna utvecklas mer och undervisningen blir allt mer digital, alltså att man ska kunna sköta sina studier på en valfri plats men ändå ha tillgång till lärare och hjälpmedel via t ex en dator eller liknande. Detta grundar jag på det fakum att alla har olika lärstilar, vissa lär sig bättre om de får sitta ensamma i ett tyst rum, vissa med musik och andra kanske lär sig bättre av att få testa och visualisera. Om eleverna då har tillgång till den lärstil som passar dem bäst kan det antas att genomsnittsbetygen kommer höjas och de kan få en bättre inställning till skola och studerande. "

  - "Ett av problemen vi har i världen i dag är att vi är överbefolkade. Vi människor blir allt fler och vi måste dela på jordens begränsade resurser. Detta är det primära problemet, men något som man oftast glömmer är att begränsat område gör människor precis som djur stressade. Folk lever oftast i storstäder för att kunna arbeta och föda sig på jobb som finns centralt men det livet är inte anpassat för alla. Ett beteende som man har sett på tex fängelser är att ett begränsat område med en stor mängd folk oftast leder till konflikt."

  - "Dessutom tror jag att det kommer att finnas fler stora “smarta torn”, anledningen till det här är att man kommer få ont om plats förr eller senare. Och “smarta torn” är något som har allt i sig. Lägenheter, köpcentrum, affärer, ett sätt att få energi och att det finns grönsakshus m.m. Allt som gör att man klarar sig helt enkelt. "

  - "De kommer säkert att förbättra trafiken i framtiden med snabbare tåg, bilar och bussar. Om de gör dem snabbare eller effektivare, vet jag inte. Det kommer att hända, så att man sparar på tiden. För människan är besatt av tiden generellt. Man kanske bara jobbar i sina smarta torn till slut, fast det är väldigt osannolikt att ändra på hela samhället sådär bara. "

  - "Dessutom så tror jag att vi har kommit på ett sätt att kringå klimathoten och stoppat det hot, men jag tror att vi kommer ha andra hot tex en stillasittande population. Anledning till att jag inte tror att klimathotet inte är helt borta är därför jag inte kan tänka mig att vi kan reparera skadan som redan är skedd, datorer kommer göra allt till oss varför ska vi då röra oss? "

  -"Men våra resurser kan börja ta slut och därför så kommer vi att bli tvungna att ta oss ut i rymden för att hitta mer resurser eller andra platser det går att leva på.Det kommer även att vara standard med besök på månen för alla rika personer."

  -"Framtiden om 100 år tror jag är svår att sätta punkt på direkt, det är en väldigt abstrakt tanke då samhället aldrig utvecklats i en så snabb hastighet som det gör nu. Som det ser ut nu så tror jag att världen kommer att få en generellt sett bättre marknadsekonomi där de östra nationerna i Asien är de som växer snabbast nu, ekonomiskt sätt. Vietnam, Kambodja, Sydkorea osv. Jag tror även att mänskligheten kommer att möta en del stora världsproblem, tillexempel en stor brist på olja. Dock med nutiden och framtidens utveckling och forskning tror jag att man kommer finna nya vägar till bränsle vilket kommer leda till att fordon drivna av fossila ämnen inte längre kommer vara lika betydande som det är idag."

  -"Cancer är vår tids förkylning. För bara 100 år sedan så var det inte ovanligt att en helt vanlig feber eller hosta kunde ta livet ifrån en stackars person. Idag är det inget konstigt att få en förkylning och det är inget man ser speciellt allvarligt på med tanke på möjligheterna inom sjukvården och dess utveckling idag jämfört med bara 100 år sedan."

  -"Då förhållanden kommer ändras på planeten Jorden tror jag att vi kommer försöka kolonisera andra planter i vårt solsystem. Planerna är idag att vi ska kolonisera mars om 10 år då de första människorna ska skickas upp för att stanna där. Lyckas detta tror jag med största sannolikhet att människor

  SvaraRadera
 2. - Jag tror att i framtiden, när jag blir gammal om inte tidigare så kommer det inte vara lika många levande personer som tar hand om en, det kommer vara robotar som fungerar som en människa som kommer ta hand om oss. På min mormors hem där hon bodde fanns det en robotdelfin som kunde prata till de sjuka, vi har redan kommit en bit på vägen."

  -" Hur våra vardagliga tekninkprylar ser ut om 100 år kan jag inte ens tänka mig. Vem kunde 1914 gissa att det ens skulle finnas någonting som heter mobiltelefon år 2014? Eller att knapparna skulle ersättas av en pekskärm? Det enda jag är säker på är att de kommer bli mer användbara samtidigt som de kommer bli mindre rent fysiskt. Det kanske är tankestyrt istället för att man måste använda fingrar och händer."

  -"Jag ser lyckligt på homosexualitet idag, mina barn och även barnbarn kommer inte att ha några alls funderingar om att det en gång sågs som en sjukdom. Så med tiden som går, och med all dess utveckling så tror jag att vi kommer leva i en, grön, frisk och jämställd värld."

  SvaraRadera
 3. - Om 100 år så tror jag att världen har förändrats oerhört mycket. Och jag tror att det kommer förändras på ett åtminstone mer positivt sätt än hur samhället är idag. Jag tror att världen kommer vara mer teknologiskt utvecklat eftersom om kollar hur tekniken är i samhället idag så utvecklas hela tiden telefoner, datorer, iPads, bilar mm och om då kollar hur det kommer se ut om 100 år så tror jag världen kommer handla mycket om hur tekniken fungerar och det kan man se som positivt på ett sätt för det kanske blir lättare att kommunicera med varandra tex om alla är vana vid utvecklingen och hur det ska fungera. Och det är ett stort problem idag för det är väldigt många äldre som inte förstår dagens samhälle som tex ungdomar gör för de följer utvecklingen lättare med hjälp av sociala medier bland annat."

  -"En tanke kan vara att vi kommer utforska rymden mer och mer, ha en större rymdbas än vad vi har i nuläget. Detta tror jag eftersom att vi individer är mycket nyfikna hur det är på andra planeter och om vi kan finna liv i rymden och samman koppla kanske idéer och befolkning."

  -" Du skriver att om 100år lever ingen av oss, men det kanske är möjligt. Man kanske har kommit på något sätt att förlänga livet drastiskt? Eller så finns det kanske möjlighet att byta ut kroppsdelar mot robotdelar, vilka ju inte åldras som en människa gör. Det hade varit ganska coolt om man på så vis skulle kunna leva nästan hur länge som helst, bara att byta ut trasiga delar."

  -Jag tror att man kommer att kunna utföra rymdresor för vanligt folk. Bara tanken på att kunna flyga runt ovanför jorden och se allrymden med egna ögon känns helt underbar. Visserligen är den möjligheten långt ifrån trolig just nu, men jag tror att det finns en möjlighet att vår teknik kan ha utvecklats så pass mycket att det kan genomföras. Via TV och internet så har jag hört att man redan nu kan beställa rymdresor om man har tillräckligt med pengar, men jag vet inte om det är sant eller ej."

  -"Om 100 år tror jag att bland annat teknologin kommer vara mycket mer utvecklad. Med tanke på hur samhället såg ut för 100 år sedan så var där inte mobiltelefoner, utvecklade datorer som vi har idag. Det kanske är så att det finns teleporteringsmaskiner om 100 år? Vad vet jag, men jag går efter hur samhället har förändrats från 1914 till 2014."

  SvaraRadera
 4. -"Om 100 år tror jag dock att teknologin kan bli ett problem… I och med att det finns Facebook, Twitter, Instagram och alla andra sociala medier, så blir man inte privat och det kan bli lätt att söka upp en person. Detta gynnar ingen, tror jag. Det är farligt för barn som inte är försiktiga med att ge ut sin kontaktinformation på Internet."

  -" Vi behöver hjälpa varandra. Tillsammans kan man faktiskt göra så otroligt mycket och jag tror att om man länker manken till och skaffar fler resurser skulle man kunna göra samhället bättre. Kanske inte idag, kanske inte imorgon men om x antal år kan saker och ting se så mycket bättre ut om vi hjälpts åt att skapa en bättre värld istället för att bråka om onödiga saker som om vem som ska bestämma hit och dit. "

  -" Det kan också vara så att vi människor kommer samla oss på färre ställen. Att inte så många länder kommer finnas. Kanske hela Europa har försvunnit och ändrat namn till något mer passande. "

  SvaraRadera
 5. - "Jag tror att vissa människor på jorden som har det lite bättre ställt ekonomiskt kommer ha robotar hemma som kommer göra allting inom hemmet som t.ex. städa, diska, laga mat, tvätta osv. Möjligheterna för att bli allt mer slapp, bortskämd och leva ett lyx liv kommer finnas där.

  Mycket jobb kommer göras av de tekniska prylarna som ex: robotar som jag nämnde tidigare, bilar kommer köra själva genom att bara säga adressen. Det tror jag för det redan finns bilar som kör själva men att om hundra år kommer det vara något vanligt."

  -" Vi kommer att kommunicera med människor runt om i världen hela tiden och utan att använda några hjälpmedel (inbyggda chips som läser våra tankar och överför dem). Maskiner blir "kännande", med en kollektiv och individuell intelligens. Kunskap ska implanteras - överföras till våra hjärnor. Folk kommer att ha flera verklighetstrogna holografiska avatarer som kan utföra uppgifter för dem samtidigt, tillsammans med andra avatarer."

  SvaraRadera
 6. -"Men i dags läget är det inte hela värden som har tillgång till all värdens fantastiska elektronik och mekanik. Så jag tror att en stor del av framtiden även kommer vara att elektroniken och välfärden kommer sprida sig. Eftersom många länder som exempelvis Sydkorea var långt ifrån så teknologiskt utvecklade som de är nu för 100 år sedan. För det största hindret för välfärden och välmående är krig och korrupta ledare. 100 år kanske är för lite tid för att alla länder ska ha nått ett högre välmående, men förhoppnings är fler där."

  SvaraRadera
 7. Om hundra år tror jag att det är så att medicinkunskaperna har blivit så avancerade att det går att bota nästan alla kända sjukdomar. Redan så har man börjat fördjupa sig inom återskapande av mänskliga celler, vilket i sin tur antagligen kommer att leda till att man kommer kunna återskapa organ och mänsklig vävnad som har blivit skadad och/eller “sjuk”.

  SvaraRadera
 8. Anledningen till att det ser ut som det gör idag är att man har insett att nu gäller det att vi gör något åt detta. 1940-1980 var det “- Men dem problemen kommer inte jag bry mig om för jag kommer inte ta del av dem ändå när jag ligger i kistan”. Det finns väldigt många själviska personer en när man då nämner att tänk på dina barn och barnbarn. Då blir det en personlig/beröring som gör att nu måste jag göra något bra för folket i framtiden så det inte går åt helvete med allting.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att om 100 år så kommer har befolkningen ha ökat så enormt mycket att resurserna på jorden kommer verkligen inte räcka till alla. Vilket som leder till att rika länder lever i isolering från resten av världen och har det bra, medans de fattiga länderna lever på gränsen till anarki och får helt ta hand om dem själva.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att svält och vattenbrist kommer bli värre då det föds fler och fler för varje år

  och eftersom fler vaccin utvecklas så kommer livslängden öka och på grund av det så

  kommer världen bli en allt trängre plats.

  SvaraRadera
 11. År 2050 bombar Nord Korea hela världen och alla jobbar för vår ledare Kim Jong Un som sen råkar spränga hela jorden under en bomb testning efter 3 år. Så jorden kommer inte att finnas om 100 år.

  SvaraRadera
 12. Att tänka hur framtiden kommer att se ut är ett sådant ämne som man kan bli helt knäpp av. Precis som när man tänker för mycket på hur universum ser ut. Det finns så många frågor som bidrar till att andra frågor kommer upp som i sin tur bidrar till fler frågor. Det är en extremt svår fråga att ställa sig själv eller någon annan. Det enda man egentligen kan svara är en hel del spekulationer och förväntningar. Personligen så tror jag vi kommer hitta lösningar till de flesta problemen, all forskning och utveckling av alla produkter osv. har ju bevisat hur lite tid det krävs för att göra en ordentlig skillnad i samhället och oftast har det varit åt det positiva.

  SvaraRadera
 13. om 100 år så tror jag att det har varit något sorts krig om att alla resurser i världen håller på att ta slut så att dem som lever slås för överlevnad och att med det så har alla stormakter och ledande länder inte har någon makt kvar utan att alla gör som dem själv vill och kan för att överleva. Därmed så ser allt ut som om allt är förstörelse och ödemark och att det bara är ruiner kvar av dem stora städerna.

  SvaraRadera
 14. Jag tror att tekniken kommer fortsätta utvecklas lika fort som den gjort under 90 och 2000 talet. Den kommer både lösa gamla problem och skapa nya. Jag tror även att vi kommer få fler miljöproblem vilket kommer leda till fler naturkatastrofer och mer elände. Man hör även runtom i världen redan nu att det är så många korrupta partier och invånarna går emot sina ledare och vill störta regeringen. Om det fortsätter såhär har vi nog inga riktiga ledare i världen som kan ta tag i länderna och världen och styra dem mot en ljusare framtid. Även allt krigen som pågår under dessa kupper att störta regeringen, bomber skjuter varann och död hit och dit.

  SvaraRadera