Ämnesområdets syfte

"Eleverna ska ges möjlighet att i skönlitteraturen se såväl det särskiljande som det allmänmänskliga i tid och rum. Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv." (ur ämnesplanen för SVE)

söndag 2 mars 2014

Läsning av Brave New World

1. Idag ska vi börja läsa de två första kapitlen i Aldous Huxleys Brave New World (1932). Vi börjar dock först att kolla in hur fin vår Popplet om dystopier har blivit:

http://popplet.com/app/index.php#/1671178


2. Sedan ska ni få en liten föreläsning om boken:




Brave new world from Hanna Stehagen Fd Nylander



Lektionsmål: Ni ska få förståelse för hur  människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar kommer till uttryck i såväl innehåll, bildspråk och språk i Aldous Huxleys Brave new world ...


Språkmål: ... Genom att diskutera stil, innehåll och de bärande tankar i romanen samt resonera och diskutera hur Huxleys text förmedlar idéer och känslor i relation till förhållanden och idéströmningar i samhället.



3. Vi läser kapitel 1 och 2 högt tillsammans och diskuterar: stryk under i texten och anteckna i marginalen det som ni anser ger exempel på stil, innehåll och bärande tankar i romanen.


4. Vi ser ett klipp ur filmatiseringen från 1980 och diskuterar:













5. Exitskrivning:
Vad tycker du var mest intressant med lektionen idag? Varför?


                                 

Lektionen tisdag 4 mars:

1. Vi läser kapitel 3 i boken.

2. Skrivuppgift:

  • Vad tycker du var mest intressant i boken?
  • Vad var mest skrämmande/roligast/konstigast?
  • Vad tror du att Aldous Huxley ville säga med sin bok?
  • På vilket sätt tycker du att 20-30-talets tankar och idéer kommer till uttryck i romanen?

Var noga med att hitta belägg för dina påståenden genom att citera ur texten och sidhänvisa.

Ex. Jag menar att Huxley genom kastsystemet i romanen ville visa på den ojämlikhet mellan människor som präglade det dåtida samhället: 

"Alfabarn är klädda i grått. De arbetar mycket strängare än vi, därför att de är så förskräckligt duktiga. Jag är så rysligt glad, att jag är ett Betabarn, för då behöver jag inte arbeta så hårt. Och så är vi mycket bättre än gamma- och deltabarnen. Gammabarn är dumma." (s. 40)





16 kommentarer:

  1. Jag tror romanen är inte bara en varning om vetenskap- det är en varning om utbildning. Medborgarna i hans framtidsvärlds-gått fel indoktrineras med irrationella lektioner i moral och beteende från dag ett.

    SvaraRadera
  2. När man massproducerar vissa varor så tappar de sitt värde vilket är precis vad de gör med dessa människorna, de delar in människorna i olika kaster där de flesta hamnar i de lägre kasten för att arbeta, i boken så har personerna i de lägre kasten inget värde.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det är väldigt skrämmande att det inte är något konstigt att barn leker erotiska lekar. Hur vrickat måste inte ett samhälle vara för att detta ska vara normalt? “-Där har vi en förtjusande liten grupp, sade han och pekade. I en liten gräsbevuxen öppning mellan höga klungor av medelhavsljung lekte en liten gosse på omkring sju år och en liten flicka, som kunde vara ett år äldre, en enkel sexuell lek” Och att direktören sedan utbrister att det är förtjusande… Jag tycker väldigt synd om den andra lilla pojken som får skäll för att han inte vill delta i någon sådan lek. “-Vad står på? fråga direktören.
    Sköterskan ryckte på axlarna. -Inget särskilt, svarade hon. -Det är bara det, att den här lilla gossen förefaller lite ovillig att delta i den vanliga erotiska leken.”

    SvaraRadera
  4. Eftersom alla i boken tycker att de ingår i det bästa kastet i samhället, så vad jobbar de för när de inte har några som helst mål, På grund av detta så tycker jag att samhället är för perfekt. Det skrämmer mig lite då samhället värkar vara uppbyggt av robotar istället för människor på grund av att man får inte ha känslor och ska göra det man är “programmerad” till att göra och inget mer.

    SvaraRadera
  5. Jag tror han ville säga att han tyckte samhället var påväg mot en framtid styrd av maskiner och där värderingar om människor försvunnit. Eftersom utvecklingen gick väldigt fort framåt under tidsperioden under 1900 talet han skrev boken är det inte konstigt om han trodde att saker skulle utvecklas lika snabbt sen också eller till och med öka i hastighet, då skulle det kanske inte vara konstigt om samhället såg ut sådär 1984.

    SvaraRadera
  6. Det jag tycker är intressant är hur personerna då såg på hur samhället skulle se ut idag, det är intressant eftersom vi har en annan syn på hur vår framtid kommer se ut.

    SvaraRadera
  7. Det var vissa saker som jag fastnade väldigt mycket för och som var skrämmande enligt mig. Det första är att man gav barnen elektriska stötar för att de inte skulle tycka om vissa saker, som exempel blommor och böcker. En del av uppfostran bestod av att ge ungarna elektriska stötar för att de inte skulle tycka om saken, sakerna.
    “- Titta nu på dem! sade direktören triumferande,titta nu på dem! Böcker och starka ljud,blommor och elektriska stötar - redan i barnasinnet länkades dessa företeelser parvis samman på ett olycksbådande sätt…”(s.35)

    SvaraRadera
  8. Jag tycker det är intressant hur författaren tar några vetenskapliga framsteg som hade tagits under hans period och höjt volymen en bit på de och satt de metoderna i vad han såg vara ett dystopiskt samhälle. Han såg möjligheten för att möjligen i framtiden kunna odla människor utanför kroppen i provrör. Han såg framstegen i biologi och industrin och kombinerade dem för att skapa de metoder de använder i boken för att få fram människor. En annan intressant sak var att de såg Ford som en gud. Likt dagens gudar så ansåg de att han var anledningen för deras livsstil och för deras filosofier och dyrkade

    SvaraRadera
  9. Det jag tror Aldous Huxley vill ha sagt med sin bok är att makt kan förändra människor. Den kan få lägre stående människor att helt ändra syn på livet och det kan även få människor att lyda och hålla med utan att egentligen vilja göra det själv. I boken kan man få läsa att så fort människorna blir känslosamma så får de ta en ”soma” paus, en typ av antidepressiva piller. Detta är ju ännu en sak som han vill ha sagt med sin bok, har man rätt metoder så är människor väldigt lättpåverkade och lättövertalade.

    SvaraRadera
  10. Aldous Huxley ville säga att om vi fortsätter så här med att vi massproducerar i fabrikerna, då kommer vi att massproducera allt annat. Det kommer inte finnas något värde på ett människoliv, för det kan man gottgöra med ett nytt direkt. Inga känslor, för det är onödigt när man bara ska konsumera och producera.

    SvaraRadera
  11. "Det var viktigt att ens barn skulle uppföra sig och vi var mer stränga med straff osv, för att få dem att förstå. Det då Huxley ville säga med boken tror jag är att vår framtid kommer upprepas, att det mörka i det förflutna kommer så småningom komma tillbaka. Och att vi i slutändan kommer leva under en mörk framtid."

    SvaraRadera
  12. Bara tanken om att indoktrinera barn så att de ska anpassa sig till samhället är ytterst underligt. Att man dessutom hade dessa tankar redan på 30-talet är ofatbart.

    SvaraRadera
  13. Det som jag tror att Huxley ville säga med denna bok var att han ville ge en analys av dagens värden och de mänskliga värdena.

    SvaraRadera
  14. "Jag tycker att det är oroväckande hur de i boken framställer sina idéer om hur framtiden kommer till att se ut. Att barn kommer framställas genom laboratorier, hur deras inlärningsteorier kommer till att ser ut och hur människors syn på verkliga ting speglas."

    SvaraRadera
  15. Vi vet inte vad det är som väntar oss, om det är denna verkligheten om 70 år eller om världen är en mörk framtid vars kvinnor inte föder.

    SvaraRadera
  16. Jag tror att han menar att vår inställning till att allting ska vara så effektivt och produktivt som det bara går så kommer vi i framtiden när vi låser upp tillräckligt avancerad teknologi så att vi/staten kan personligen skapa ett perfekt samhälle där alla har en funktion.
    Hans mål med detta är att man ska kunna förstå att det bara blir mer och mer av humaniserat samhälle där man inte ens kan ha relationer med en annan person.

    SvaraRadera